Novost

1. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA STUDENATA “TurizmiKA” – šetnja gradom susreta

07.11.2018 14:10 Novosti

1. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA STUDENATA

TurizmiKA” – šetnja gradom susreta

Karlovac, 26.10.-28.10.2018.


IZVJEŠĆE

Od 26. do 28. listopada 2018. godine održana je prva Međunarodna konferencija studenata “TurizmiKA” koja okuplja studente turizma i ugostiteljstva iz Hrvatske i inozemstva. Tema ovogodišnje studentske konferencije „TurizmiKA“ bila je “Agroturizam-izazovi i razvoj turističkog proizvoda”. Organizatori ovog događaja su Studentski zbor Veleučilišta u Karlovcu (SZVUKA), Poslovni odjel Veleučilišta u Karlovcu te slatkovodni akvarij AquatiKA. “TurizmiKA” je organizirana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora te pokroviteljstvom grada Karlovca.

Članovi SZVUKA osigurali su stalnu prisutnost oko 50 studenata Veleučilišta u Karlovcu na mnogobrojnim međunarodnim konferencijama te dobili i ostvarili priliku da stečeno znanje i iskustvo primjene na svoj grad i svoju matičnu instituciju. Ovo je bio jedan od najvećih studentskih projekata koji su održani u Karlovcu, a koji je okupio studente, nastavnike i asistente sa šest visokoobrazovnih institucija kao i dionike iz šire društvene zajednice. Na jednom mjestu tijekom tri dana trajanja događaja, oko 50 studenata imalo je priliku međusobno se upoznati, povezati i razmijeniti iskustva stečena studiranjem u svojim institucijama.

Projekt „TurizmiKA” imao je sljedeće ciljeve:

  • Organizaciju predavanja i edukativnih radionica na zadanu tematiku,

  • Organizaciju natjecateljskog dijela u obliku “case study-a” na zadanu tematiku,

  • Organizaciju izleta te učenje kroz konkretan primjer,

  • Druženje i stvaranje poznanstava za uspješniji poslovni razvoj sudionika.

Mladi akademski građani predstavljaju bitan čimbenik i budućnost svakog društva stoga je osnovna svrha ove konferencije bila utjecati na ovaj segment populacije stvaranjem platforme za formiranje objektivnih stavova kroz sudjelovanje u obrazovnim, informativnim i društvenim aktivnostima.

Uspješna realizacija “TurizmiKA” -e imala je velik odjek te je bila sjajna promocija Veleučilišta u Karlovcu koje je, organizacijom ovakvog događaja, promoviralo svoje studije Ugostiteljstva i Poslovnog upravljanja te svoje studente kao vrhunski obrazovane kadrove za rad u području turizma i ostalih područja iz polja ekonomije.

Svečano otvaranje 1. Međunarodne konferencije studenata “TurizmiKA” upriličeno je na Veleučilištu u Karlovcu gdje su prisustvovali nastavnici, asistenti, studenti, osobe iz struke iz Republike Hrvatske i Republike Srbije kao i svi zainteresirani s područja Karlovačke županije. Nazočili su i pozdravili sve sudionike: zamjenica župana gđa. Vesna Hajsan Dolinar, gradonačelnik grada Karlovca g. Damir Mandić, dekanica Veleučilišta u Karlovcu dr. sc. Nina Popović, pročelnica Poslovnog odjela Veleučilišta u Karlovcu dr. sc. Nikolina Smajla, predstavnica suorganizatora AquatiKA-e Ivana Kaleb Vuletić, predsjednik Studentskog zbora Veleučilišta u Karlovcu Ivan Iviček i ravnatelj Studentskog centra Karlovac mr. sc. Željko Šančić.

Tijekom tri dana održavanja “TurizmiKA-e”, sudionicima je smještaj bio organiziran u gradu Karlovcu, u hotelu Europa Karlovac, čime se posjetiteljima ponudilo jedinstveno iskustvo doživljaja grada Karlovca uz maksimalno korištenje njegovih kapaciteta.

Obrazovni dio održao se u subotu, 27. listopada, u prostorima AquatiKA-e kada su se studentskoj populaciji obratili eminentni stručnjaci predavanjima iz agroturizma. Predavanja su održali:

  • Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice grada Požege s temom „Destinacijsko brendiranje i pozicioniranje kroz agroturizam”;

  • Robert Baćac, samostalni konzultant u turizmu s temom „Trendovi i inovativna turistička ponuda u agroturizmu”.

Na predavanjima su stručnjaci, nastavnici i studenti zajedno mogli komentirati i raspravljati, izmijeniti mišljenja i stavove te čuti nove trendove 21. stoljeća.

Kroz natjecateljski dio konferencije koji je bio organiziran u obliku “case study-a” željela se potaknuti kreativnost i inovativnost sudionika na način da su studenti trebali osmisliti inovativni turistički proizvod. U natjecanju su sudjelovale četiri grupe po tri sudionika/studenata s tri visokoobrazovne institucije (Veleučilište u Karlovcu, Vern Zagreb, Visoka turistička škola strukovnih studija Beograd). Povjerenstvo za ocjenjivanje u sastavu Robert Baćac, Silvija Vitner Marković i Jelena Jević donijeli su odluku o pobjedniku natjecanja. Ovogodišnji pobjednici “TurizmiKA”-e su studenti s VERN-a s obrađenom temom “Od polja do krigle”. Drugo mjesto osvojili su studenti Veleučilišta u Karlovcu, a treće studenti Visoke turističke škole strukovnih studija Beograd. Za svoje radove studenti su dobili i nagrade: trodnevni izlet na Rastokama uz Quad avanturu, jednodnevni izlet u Nacionalni park Plitvička jezera te poklon pakete OPG-ovaca s karlovačkog područja.

Sudionici su, tijekom prijepodnevnih sati, zajedno s lokalnim stanovništvom imali priliku upoznati se s domaćim i eko proizvodima s područja Karlovačke županije. Preko 10-tak OPG-ova izlagalo je svoje proizvode.

Za sudionike je u nedjelju, 28. listopada, organiziran edukativan izlet kako bi se na konkretnom primjeru mogli upoznati s radom jednog seoskog gospodarstva. Tako su studenti i nastavnici imali priliku posjetiti seosko gospodarstvo SrCe prirode u vlasništvu g. Ivana Srakovčića koji je održao predavanje na temu “Od ideje do realizacije”. Seosko gospodarstvo SrCe prirode smješteno je u općini Ribnik i nalazi na djedovini obitelji Srakovčić gdje su sudionici razgledali autohtone kuće uređene u tradicionalnom duhu opremljene prema najvišim standardima.

Društveni dio aktivnosti realizirao se u klubu Papas u Karlovcu, gdje su se sudionici u neformalnom okruženju upoznavali, družili i razmjenjivali stečena iskustva. Umrežavanje je bitan dio poslovnog svijeta, posebice kada govorimo o turizmu, a međuljudski odnosi i poslovna poznanstva čine temelj uspješnog poslovanja.

Sponzori ovog događaja bili su Turistička zajednica grada Karlovca, Studentski centar Karlovac, Mladost d.o.o., hotel Carlstadt, Kamp Slapić, InSoft d.o.o., Heineken Hrvatska d.o.o., restoran DP Karlovac, Taxi Ambasador, Tiskara Žalac, Lin trgovina d.o.o., Nacionalni park Plitvička jezera, KA-3 Karlovac, hotel Europa Karlovac, Autopromet d.d., cvjećarnica Iris Karlovac, a medijski pokrovitelji: KaPortal, radio Prvi karlovački, Trend radio, radio Mrežnica, televizija 4rijeke Karlovac.

Veliki broj visokoobrazovnih institucija podržao je organizaciju ovog događaja, a kao organizatorima pripala nam je osobita čast i zadovoljstvo ugostiti studente, profesore i asistente te njihov boravak u Karlovcu učiniti jedinstvenim i nezaboravnim.

Vjerujemo da su svi sudionici „TurizmiKA-e“ sa sobom iz Karlovca ponijeli lijepe uspomene i iskustva koje će im značiti i u njihovom budućem profesionalnom razvoju. Iz istog razloga zahvaljujemo se na potpori i odazivu i svakako se nadamo da će biti još ovakvih susreta koji će okupiti i na jedan poseban način zbližiti studente, nastavnike i asistente iz područja turizma i ugostiteljstva.

Srdačan pozdrav i do ponovnog druženja,

Organizacijski odbor “TurizmiKA-e”