Novost

„ULAGANJE U ZNANOST I INOVACIJE“ - VELEUČILIŠTU DODJELJENA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PROJEKTE

09.01.2020 08:51 Novosti

Dekanica Veleučilišta u Karlovcu, dr.sc. Nina Popović, 20. prosinca 2019. godine  potpisala je Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020., u sklopu poziva „Ulaganje u znanost i inovacije“. Bespovratna sredstva dodijeljena su u svrhu provedbe projekata u trajanju od 3 godine za projekte:

  1. Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke – SIRENA” u iznosu od 5.962.748,77 kuna.

U okviru provedbe projekta planira se provesti istraživanje postupaka zrenja sira u različitim uvjetima te iskorištavanje sirutke kao nusprodukta odnosno za proizvodnju novih proizvoda na bazi sirutke s ciljem unapređenja proizvodnje sira, iskorištavanja sirutke i podizanja konkurentnosti hrvatskih proizvođača sira. Partner na projektu je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

  1. Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica” u iznosu od 5.290.427,58 kuna.

U okviru provedbe projekta provesti će se primijenjena istraživanja koja će unaprijediti sustave kojima se koriste bespilotne letjelice u misijama nadzora, prikupljanja podataka, potrage i spašavanja. Partner na projektu je Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovali su i voditelji projekata doc.dr.sc. Marijana Blažić, Pročelnica Odjela prehrambene tehnologije te Denis Kotarski,mag.ing.mech., voditelj bespilotnih letjelica.