Novost

Veleučilište vraća tradiciju pivarstva u Zvijezdu

21.12.2018 14:18 Novosti

Karlovac, četvrtak, 20. prosinca 2018. Veleučilište u Karlovcu predstavilo je projekt „Atrij znanja“ čija je provedba počela u lipnju 2018., a trajat će do lipnja 2020. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 39.051.385,32 HRK od čega EU sufinanciranje iznosi 37.837.729,07 HRK.


Dr.sc. Nina Popović, prof.v.š., dekanica Veleučilišta u Karlovcu predstavila je glavne elemente projekta koji uključuju rekonstrukciju zgrade Veleučilišta u svrhu unaprjeđenja znanstveno istraživačke infrastrukture, nabavu i stavljanje u funkciju opreme za znanstveno istraživački rad u području prehrambene tehnologije – pivarstva te aktivnosti organizacijske reforme znanstveno istraživačkih kapaciteta VUKA u području prehrambene tehnologije.

Više o elementu rekonstrukcije zgrade objasnila je Petra Jurčević, dipl.ing.arh., projektantica. Rekonstrukcija zgrade Veleučilišta u Karlovcu uključuje natkrivanje atrija mrežastom konstrukcijom iz čeličnih dijagonalnih lukova i staklenog pokrova. Rekonstrukcijom potkrovlja uredit će se prostor za potrebe knjižnice, čitaonice, senzorskog laboratorija i nastavnih kabineta. U sklopu projekta uredit će se i interpretacijski centar. U prizemlju će se adaptirati minipivovara te kemijski i mikrobiološki laboratorij. Zgrada će se energetski obnoviti izmjenom stolarije i uređenjem pročelja. Projektom Atrij znanja Veleučilište će potvrditi svoju bitnu ulogu u revitalizaciji Zvijezde, istaknula je.

O tradiciji pivarstva i planovima Veleučilišta više je govorio dr.sc.Goran Šarić, v. pred., voditelj istraživačkog tima. Objasnio je da s obzirom na trendove u industriji proizvodnje piva u Hrvatskoj postoji izražena potreba za analitičkim i mikrobiološkim laboratorijem koji će biti u stanju provesti sve potrebne analize piva, pivarskih sirovina i nusproizvoda. Spomenuo je i da će se u tom laboratoriju moći provoditi znanstvena istraživanja iz područja pivarstva, ali i iz drugih područja prehrambene tehnologije i biotehnologije. Unaprjeđenjem tehnološkog procesa u mikro pivovari će se otvoriti puno više mogućnosti za suradnju sa privredom, ali isto tako i omogućiti studentima bolji uvid u sam proces proizvodnje piva. Analitički i tehnološki dio će zaokružiti laboratorij za senzorsku analizu prehrambenih proizvoda u kojem će se provoditi organoleptička ispitivanja proizvoda proizvedenih na Veleučilištu, kao i onih pristiglih iz drugih proizvodnih pogona, zaključio je dr. sc. Goran Šarić.

Za više informacija o projektu: Projekt „Atrij znanja“, telefon: 047/843-568; e-mail: martina.vojkovic(at)vuka.hr