Novost

Dani otvorenih vrata EU projekata 2021

16.11.2021 08:27 Slider

Veleučilište u Karlovcu, je korištenje sredstava EU fondova započelo 2007. g. uključivanjem u program CARDS. Nakon toga, koristili smo sredstva IPA, Cross border SI-HR, Life, ESF, Interreg, EFRR…

Od te, ne tako davne 2007.g., Veleučilište u Karlovcu, kao prijavitelj, nositelj ili partner aktivno sudjeluje u prijavama i provedbama EU financiranih projekata te apsorpciji bespovratnih sredstava dostupnih iz različitih fondova kroz 21 projekt, ukupne vrijednosti preko 21 milion EUR, od čega je Veleučilište oko 10 miliona EUR uložilo u obnovu i proširenje infrastrukture, opremu i edukacije dionika.

Do danas smo, korištenjem bespovratnih EU sredstava uredili i opremili strojarske laboratorije i praktikume, hardwerski i softwerski obnovili i ojačali informatičku infrastrukturu, opremili praktikume mljekarstva, nabavili terensku opremu, izradili 4 programa za obrazovanje odraslih, educirali preko 100 odraslih osoba- pripadnika ranjivih skupina, uskladili studij Mehatronike sa HKO, generalno adaptirali glavnu zgradu Veleučilišta, proširili kapacitete postojeće pivovare novom i modernom opremom…..

Upravo su u provedbi projekti kojima ćemo osigurati materijalne i ljuske resurse potrebne za provedbu primijenjenih istraživanja u području iskorištavanja sirutke i sustave kojima se koriste bespilotne letjelice u raznim misijama, istraživanje inovativnog sustava za pročišćavanje vode i dobivanje energije. Također su u provedbi i projekti kojima će se razraditi i uvesti novi modeli stručne prakse, doprinijeti rješavanju problema sustava strukovnog obrazovanja u vidu zastarjelosti standarda zanimanja i kvalifikacija, kurikuluma kao i programa osposobljavanja i usavršavanja odraslih osoba i osoba s invaliditetom.

Što smo kroz to vrijeme naučili:

  • Izrada prijedloga i prijava EU projekta složen je i zahtjevan posao

  • Potreban je novi način razmišljanja, različit od tradicionalnog

  • Vrijeme od prijave projektne ideje do potpisa ugovora je obeshrabrujuće dugo

  • Provedba projekta je daleko zahtjevnija od izrade projektnih prijedloga i prijava

  • Administrativni dio provedbe projekata je zahtjevan i zamoran posao

  • Provedbe postupaka javne i jednostavne nabave proizvoda i usluga su iscrpljujuće i komplicirane

  • Precizni terminski planovi uz stalni nadzor provedbe pojedinačnih aktivnosti – ključno je za uspjeh projekta

  • Unatoč gore navedenim činjenicama, bez projektnog razmišljanja te prijavljivanja na pozive za prijavu projektnih ideja, nije moguće osigurati sredstva za poboljšavanje materijalnih i ljudskih resursa- i stoga IDEMO U NOVE PROJEKTE !!!!

Za više informacija, pripremili smo kratke prezentacije EU financiranih projekata u kojima je Veleučilište bilo vodeći partner.

Na sljedećem linku provjerite bazu - Pregled projekata: