Novost

Održano predavanje o istraživanjima risova i medvjeda

13.04.2018 15:06 Novosti

U utorak, 10. travnja 2018., Veleučilište u Karlovcu bilo je domaćin predavanja o velikim zvijerima. Odjel Lovstva i zaštite prirode i Udruga diplomiranih studenata Veleučilišta u Karlovcu – Alumni VUKA, ugostili su doc. dr. sc. Magdu Sindičić s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vedrana Slijepčevića, dr. vet. med., s karlovačkog Veleučilišta te Slavena Reljića, dr. vet. med., s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su održali dva predavanja.

Sindičić i Slijepčević zajednički su održali predavanje pod nazivom „LIFE LYNX - Istraživanje i zaštita populacije risa u Dinaridima“, u kojemu su predstavili projekt revitalizacije genetike euroazijskog risa u Dinaridima (LIFE LYNX) i njegove ciljeve. Sindičić je svoje predavanje posvetila problematici opstanka risa u Dinaridima i lošem genetskom fitnessu čitave populacije kojoj prijeti izumiranje, dok je Slijepčević govorio o važnosti istraživanja ove skrovite vrste, metodologiji raznih načina istraživanja risova te njihovoj problematici.

Reljić je pak prisutnima približio projekt LIFE DINALP BEAR, koji se bavi istraživanjima smeđeg medvjeda u Dinaridima i Alpama. Predavanje pod nazivom „LIFE DINALP BEAR - Primjena znanstvenih istraživanja u gospodarenju smeđim medvjedom“ predstavio je glavne ciljeve projekta, aktivnosti koje su se provodile kao i rezultate istraživanja.

Predavanje je bilo vrlo dobro posjećeno, a prisutni su iskoristili priliku i za postavljanje raznih pitanja na koje su predavači rado i spremno odgovorili. U par navrata razvila se i diskusija koja je ukazala na nužnost organiziranja ovakvih predavanja radi boljeg informiranja javnosti i prezentacije rezultata istraživanja znanstvenika kao i dobivanja povratne informacije od lovaca sa terena.Dina Botta

Udruga Alumni VUKA


Najnovije obavijesti