Novost

U okviru projekta „Zaposli se i ti“ na Veleučilištu održana radionica „Proizvodnja prirodne kozmetike“

19.03.2020 13:16 Novosti

U prostorima Kemijskih laboratorija i Laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode Veleučilišta u Karlovcu, 13. ožujka 2020. godine, održana je radionica „Proizvodnja prirodne kozmetike“ za 40-tak polaznika programa obrazovanja odraslih „Prerađivač i proizvođač ljekovitog bilja i prirodne kozmetike“ iz Karlovačke županije koji se izvodi u okviru projekta „Zaposli se i ti“.

Radionica je održana pod vodstvom dr. sc. Stele Jokić, redovite profesorice i prodekanice za znanost Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te Sanje Penić, profesorice kemije i biologije iz Medicinske škole Karlovac. Polaznici su kroz program upoznati sa uzgojem, sakupljanjem, skladištenjem i sušenjem ljekovitog bilja, sa svim fazama prerade ljekovitog bilja koje se tiču ekstrakcije, destilacije te proizvodnje eteričnih ulja, tinktura i macerata te pripreme biljnih čajeva, mješavina i dodataka prehrani na bazi ljekovitog bilja i meda, a u okviru radionice naučili su kako se proizvodi api sirup, kojim postupkom se dobiva određena tinktura i macerat te kako se izrađuje najkvalitetnija i najzdravija prirodna kozmetika (kreme, balzami, sapuni, pilinzi, i dr.).

Pored toga, na Veleučilištu u Karlovcu je u rad pušteno i novo postrojenje za destilaciju eteričnih ulja koje će nakon završetka edukacije biti dostupno svima koji se odluče za proizvodnju pripravaka od ljekovitog bilja.

Projekt „Zaposli se i ti!“

Voditeljica projekta: dr. sc. Marijana Blažić, pročelnica Odjela prehrambene tehnologije


Najnovije obavijesti