Novost

STUDENTI STUDIJA UGOSTITELJSTVA BILI NA TERENSKOJ NASTAVI U OKVIRU PROJEKTA

23.12.2021 11:03 Ugostiteljstvo

STUDENTI STUDIJA UGOSTITELJSTVA BILI NA TERENSKOJ NASTAVI U OKVIRU PROJEKTA „SNAGA VJEŠTINA-UNAPREĐENJE STRUČNE PRAKSE NA STRUČNIM STUDIJIMA VELEUČILIŠTA U KARLOVCU“


U utorak, 14. prosinca, studenti druge godine i dio studenata treće godine studija Ugostiteljstva s nastavnicama Ivanom Varičak i Silvijom Vitner Marković bili su na terenskoj nastavi u Parku prirode Vransko jezero i u poduzeću Ilirija d.d. u Biogradu n/m. Terenska nastava održana je u okviru kolegija Društveno odgovorno poslovanje u hotelijerstvu, Poslovanje ugostiteljskih poduzeća i Turizam i okoliš.

U Parku prirode Vransko jezero održano je stručno predavanje na temu Tajne Vranskog jezera tijekom kojeg su studenti upoznati s potrebom zaštite biljnih i životinjskih vrsta, promjenama koje je čovjek tijekom povijesti radio kako bi prirodni okoliš prilagodio svojim potrebama te utjecajima na ekosustave koje su te promjene izazvale. Također smo dobili određene spoznaje o samom jezeru i pticama koje obitavaju na jezeru. Nakon posjete ornitološkom centru posjetili smo vidikovac Kamenjak gdje smo upoznati s krškim reljefom i biljnim i životinjskim vrstama koji na tom području žive, a imali smo i priliku uživati u pogledu koji se s vidikovca pruža na Vransko jezero, maslinike i suhozide Modrava te morsko plavetnilo prošarano brojnim otocima zadarskog, šibenskog i kornatskog arhipelaga.

Nakon posjeta Vranskom jezeru uputili smo se u marinu Kornati koja je dio organizacije Ilirija d.d. Ilirija d.d. je osnovana 1957.godine, sa sjedištem u Biogradu na Moru. Jedna je od malobrojnih turističkih tvrtki koje u svom poslovanju obuhvaćaju sva tri segmenta turističke ponude: hotelijerstvo, nautiku i kamping. Ilirija d.d. kao i Veleučilište u Karlovcu član je Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj te u svojem poslovanju brine o svim aspektima društvene odgovornosti. Tijekom ove terenske nastave posjetili smo marinu Kornati, kamp park Soline i hotel Kornati, a održano nam je i predavanje o poduzeću Ilirija d.d. s posebnim osvrtom na društveno odgovorno poslovanje Ilirije i sve njegove aspekte. Dobili smo i priliku vidjeti kako Ilirija brine o zbrinjavanju raznih vrsta otpada uključujući i opasni otpad, koliko pažnje posvećuje zaštiti mora i flore i faune te kako cijeli sustav funkcionira izvan sezone kao i dio priprema za iduću sezonu.

Cjelokupna terenska nastava na obje lokacije bila je izrazito edukativna i inspirativna, a posebno nam je bilo značajno povezivanje teorije s praksom te razvijanje suradnje s obje organizacije.


Najnovije obavijesti