Centar za održivi razvoj Veleučilišta u Karlovcu

Centar za održivi razvoj Veleučilišta u Karlovcu

Veleučilište u Karlovcu kroz svoj Centar za održivi razvoj pokrenulo je proizvodnju električne energije putem solarnih modula. Sustav je postavljen na JZ strani krova zgrade nastavnih laboratorija i kabineta na Trgu J.J. Strossmayera.
Fotonaponski sustav se sastojati od 54 fotonaponska modula postavljena na krov građevine i spojena serijski u tri niza (stringa). Nazivna snaga jednog modula iznosi 185 Wp. Tri su niza po 18 modula, ukupne snage po nizu 3330 W (18 modula x 185 W), koji ulaze u izmjenjivač.
Ovaj solarni fotonaponski sustav je u paralelnom pogonu s distribucijskom mrežom i priključen je na javnu elektroenergetsku mrežu preko tzv. kućne instalacije. Namijenjen je za napajanje električnom energijom trošila u građevini i viškom električne energije predane u elektrodistribucijsku mrežu, mrežu HEP-a.
Za vrijeme dok solarni fotonaponski moduli ne proizvode dovoljno električne energije napajanje trošila u građevini nadopunjuje se preuzimanjem energije iz mreže. Obzirom da instalirani fotonaponski sustavi proizvode najviše električne energije sredinom dana oni rasterećuju i elektrodistribucijsku mrežu.
Ugovorno, Veleučilište je postalo povlašteni proizvođač s obvezom isporuke standardne razine kvalitete električne energije u elektrodistribucijsku mrežu prema normi EN 50160.  
Ovaj projekt je predviđen za edukativnu namjenu studenata i građana, te s vremenom bit će moderniziran i proširivan ostalim tehničkim rješenjima korištenja obnovljivih izvora energije i načela potrajnog gospodarenja. Više...

Tekst i foto: Doc.dr.sc. Ljubomir Majdančić

 

Sunčana elektrana Veleučilišta u Karlovcu - trenutni podaci