Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Osnove upravljanja procesima

Osnove upravljanja procesima

Šifra: 38333
ECTS: 4.0
Nositelji: dr. sc. Vladimir Tudić , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Vladimir Tudić , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

dr. sc. Vladimir Tudić , prof. struč. stud. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Terenske vježbe 5
Auditorne vježbe 25
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Fizikalne veličine i mjerne jedinice. Mjerenje procesnih parametara i mjerna nesigurnost. Mjerna osjetila za mjerenje temperature, tlaka i protoka; podjela i vrste. Prikupljanje mjernih podataka (data logging), pojmovi DAQ i CCC. Standardizacija procesnih signala. Kontaktne i bez-kontaktne procesne sklope. Sustavi za prikupljanje, obradu i prikaz podataka (monitoring) i sustavi za upravljanje (controling sustavi). Osnove automatike, regulacije i upravljanja. Regulacijska petlja, regulacijsko odstupanje. Osnovne karakteristike regulacijskih članova i njihove međusobne kombinacije. Osnove aktuatorskih sklopova. Osnovne logičke funkcije (and, or, not vrata), osnove logičkog programiranja. Izrada jednostavnih logičkih FBD programa (Function Block Dijagram) u SIEMENS LOGO! SofComfort programu za monitiring i controling u tehnološkim procesima.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , V. Bego: Mjerenja u elektrotehnici, Tehnička knjiga, Zagreb, 5. izdanje, 1981
    T. Šurina: Automatska regulacija, Školska knjiga, Zagreb, 2. izdanje, 1981
    SIEMENS: Upute za PLC LOGO! SIEMENS, Zagreb, 2. izdanje, 2005
    A. Šantić: Elektronička instrumentacija, Školska knjiga, Zagreb, 3. izdanje, 1993, , , .
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija: