HRanjivi Inovativni trodimenzijski 3D-eserti (HRID)
Funkcionalna prehrana je postala glavnom smjernicom zdravog načina života, stoga zaokuplja veliko zanimanje potrošača kao i prehrambene industrije, a sve sa svrhom unaprjeđenja ljudskog zdravlja i ostvarivanja ekonomskih boljitaka uz održivu proizvodnju hrane. Sa ciljem prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena kao i ostvarenja kružnog gospodarstva, uključujući sprečavanje nastanka i recikliranje otpada, ovim projektnim prijedlogom će se istražiti primjena održivih tehnologija Industrije 4.0 poput ultrazvuka visoke snage (HPU) i aditivne tehnologije 3D ispisa (3DP) u proizvodnji inovativnih funkcionalnih 3D ispisanih proizvoda. Kao sirovine u proizvodnji, ispitat će se nedovoljno iskorišteni biljni resursi i nusproizvodi prehrambene industrije. Ove sirovine koristit će se i u izolaciji bioaktivnih tvari primjenom HPU, kako bi se 3D proizvodi dodatno obogaćivali ciljanim djelatnim tvarima, čime se stvara potencijal u razvoju personalizirane hrane orijentirane prema specifičnim potrebama potrošača. Obzirom da su 3D proizvodi kratkog roka trajanja, istražit će se mogućnost primjene biorazgradivih filmova i/ili jestivih premaza sa ciljem produljenja roka trajanja kao i unapređenja nutritivnih, bioloških, senzorskih i teksturnih svojstava. Proizvedeni inovativni 3D funkcionalni hranjivi deserti predstavljat će jedinstvene proizvode, za kakvima postoji veliki interes. Ovakvim održivim načinom prerade potrošaču će se osigurati nutritivno vrijedan, zdravstveno ispravan, zanimljiv i prehrambeni proizvod na ekonomski i ekološki prihvatljiv način.
Nositelj projekta: Velečilište u Karlovcu
Partneri projekta: N/P
Vrijednost projekta: 100.000,00 EUR
Izvor financiranja: Programsko financiranje Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO)
Početak projekta: 3.3.2025.
Kraj projekta: 3.3.2027.
Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.