Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Članice HRID-ovog projektnog tima na simpoziju AGROSYM 2025 u Bosni i Hercegovini
Članice HRID-ovog projektnog tima na simpoziju AGROSYM 2025 u Bosni i Hercegovini
Članice projektnog tima projekta HRID, nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav, izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević i Ivana Kolić, mag. oec., sudjelovale su na 16. međunarodnom poljoprivrednom simpoziju -  AGROSYM 2025, održanom od 2. do 5. listopada 2025. na Jahorini u Bosni i Hercegovini. Ondje su predstavile rezultate istraživanja kroz poster prezentaciju i znanstveni sažetak pod nazivom Potential application of black goji berry (Lycium ruthenicum Murray) in 3D printing of functional foods . Njihovo sudjelovanje je omogućilo povezivanje s regionalnim i međunarodnim istraživačima i stručnjacima te razmjenu ideja i dobrih praksi koje mogu unaprijediti daljnji razvoj projektnih aktivnosti. AGROSYM je značajna znanstvena manifestacija koja okuplja istraživače, predstavnike akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva sa ciljem razmjene znanja i iskustava u području poljoprivrede, prehrane, ruralnog razvoja, šumarstva i ekologije. Organizatori simpozija su Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu te Mediteranski Agronomski Institut u Bariju (CIHEAM-IAMB), uz suorganizatore iz Japana, Austrije, Italije, Ukrajine, Rusije, Irana, Grčke, Narodne Republike Kine, Meksika, Tunisa itd. Galeriju slika možete pogledati na poveznici:  https://tinyurl.com/yejj5ewx
09.10.2025
Istraživačice projekta HRID sudjelovale na konferenciji EFF2025 u Bologni
Istraživačice projekta HRID sudjelovale na konferenciji EFF2025 u Bologni
Od 15. do 17. rujna 2025., u Bologni, održana je 5. međunarodna konferencija Engineering Future Food (EFF2025), jedno od vodećih svjetskih okupljanja posvećenih inženjerstvu hrane i prehrambenoj tehnologiji. Konferencija je okupila istraživače, stručnjake i predstavnike industrije koji su raspravljali o budućnosti proizvodnje hrane, inovacijama i održivim rješenjima. Organizator, Associazione Italiana di Ingegneria Chimica – AIDIC (Talijansko udruženje kemijskog inženjerstva), pripremio je bogat program kroz plenarne govore, stručne prezentacije i poster sesije. Članice projektnog tima HRID – voditeljica projekta, nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav i izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević, dostojno su prezentirale projekt i njegov doprinos razvoju održivih rješenja u prehrambenoj industriji kroz dva znanstvena sažetka i poster prezentacijama pod nazivima Jostaberry (Ribes x nidigrolaria) and 3D printing: unlocking new opportunities for personalized, health-promoting desserts i Preserving fish freshness for 3D-printed desserts: the role of sweet basil extract in gilt-head bream storage. EFF2025 je još jednom potvrdio važnost povezivanja akademske zajednice i industrije u zajedničkoj misiji razvoja održivih, sigurnih i tehnološki naprednih rješenja za budućnost prehrambenih sustava, a sudjelovanje članica projektnog tima HRID dodatno je istaknulo važnost hrvatskih istraživača u globalnoj znanstvenoj mreži.
09.10.2025
Sudjelovanje HRID-ovog istraživača na međunarodnoj radionici o fitonutrijentima na Malti
Sudjelovanje HRID-ovog istraživača na međunarodnoj radionici o fitonutrijentima na Malti
Radionica o potencijalu fitonutrijenata ( Potential of Phytonutrients: Innovations in Functional  Foods, Supplements, and Active Food Packaging ), održana je od 10. do 13. listopada 2025. na Malti. Ovaj znanstveni događaj je osmišljen sa ciljem povezivanja znanstvenika i stručnjaka iz područja prehrane, znanosti o hrani i održivosti, kako bi se na globalnoj razini, povezivanjem tradicije sa znanošću i inovacijama, unaprijedilo ljudsko zdravlje te osigurala održivost postojećih prehrambenih sustava. Tijekom radionice, HRID-ov istraživač, doc. dr. sc. Predrag Putnik, usmeno je predstavio znanstveni sažetak 3D printing the future of nutririon: unlocking the potential of phytonutrients , čime je pridonio razmjeni znanja, iskustava i istraživačkih rezultata u području fitonutrijenata.
09.10.2025
Sudjelovanje članova HRID-ovog projektnog tima na međunarodnom simpoziju u Yinchuanu, Kina
Sudjelovanje članova HRID-ovog projektnog tima na međunarodnom simpoziju u Yinchuanu, Kina
Na 9. međunarodnom simpoziju o fitokemikalijama u medicini i hrani ( 9 th International Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food – 9 ISPMF) u Yinchuanu, Kina, sudjelovali su i članovi HRID-ovog projektnog tima – nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav i doc. dr. sc. Predrag Putnik. Voditeljica projekta je prezentirala rezultate istraživanja putem postera te znanstvenog sažetka na temu Natural antioxidants in fish preservation: the role of Salvia rosmarinus essential oil , dok je Predrag Putnik, kao pozvani predavač, održao predavanje o tehnologiji 3D printanja hrane. Prestižni događaj je trajao od 1. do 6. kolovoza 2025., a okupio je preko 600 znanstvenika i studenata iz tridesetak zemalja kako bi raspravljali o najnovijim dostignućima u području fitokemikalija. Organizatori događaja su International Association of Dietetic Nutrition and Safety - IADNS (Međunarodno udruženje za dijetetsku prehranu i sigurnost), Phytochemical Society of Europe – PSE (Europsko društvo za fitokemiju) i Phytochemical Society of Asia – PSA (Azijsko društvo za fitokemiju). Ovo sudjelovanje je ujedno i potvrda važnosti istraživačkog rada u sklopu projekta HRID te doprinos vidljivosti domaće znanstvene zajednice na međunarodnoj razini. Nakon konferencije u Yinchuanu, održan je sastanak s potencijalnim partnerima u domeni istraživanja projekta HRID u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Dubaiju. Sastanku su prisustvovali znanstvenici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Portugala, Italije, Malte i Hrvatske, pri čemu je dogovorena suradnja, uključujući posjete Kini i Dubaiju i sljedeće godine. Galeriju slika možete pogledati na poveznici:  https://tinyurl.com/34atfr4s
09.10.2025
Projekt HRID predstavljen na kineskim istraživačkim institutima
Projekt HRID predstavljen na kineskim istraživačkim institutima
Tijekom kolovoza 2025., voditeljica projekta HRID, nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav i član projektnog tima HRID doc. dr. sc. Predrag Putnik, boravili su u kineskim gradovima Pekingu i Taiyuanu gdje su predstavili studentima i znanstvenim djelatnicima Instituta u Pekingu i Instituta u Taiyuanu  znanstveno-istraživački projekt HRID. HRID-ovi istraživači su proveli četrnaest dana na China National Research Institute of Food and Fermentation Industries – CNRIFFI (Kineskom nacionalnom istraživačkom institutu za prehrambenu i fermentacijsku industriju), u laboratoriju za analizu proizvoda od voća i laboratoriju za analize fermentiranih proizvoda od žitarica te razmjenjivali iskustva i znanja s kineskim istraživačima i analitičarima. Nakon Pekinga, članovi projektnog tima HRID posjetili su vinariju, octaru te podružnicu CNRIFFI-a na sjeveru Kine, u gradu Taiyuanu. Tom prilikom, prisutnim studentima, analitičarima i tehnolozima, Predrag Putnik je održao predavanje o novitetima u tehnologiji printanja hrane, dok je Sandra Zavadlav prezentirala Veleučilište u Karlovcu i održala predavanje o ciljevima i dosadašnjim rezultatima projekta HRID. Jedna od ključnih tema bilo je korištenje otpada iz vinarije pri stvaranju inovacija u domeni 3D printanih deserata. Galeriju slika možete pogledati na poveznici:  https://tinyurl.com/8zmwhzjk
09.10.2025
Projekt HRID predstavljen na Università degli Studi di Udine u Italiji
Projekt HRID predstavljen na Università degli Studi di Udine u Italiji
Voditeljica internog znanstveno-istraživačkog projekta HRID, nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav, posjetila je Università degli Studi di Udine u sklopu Eurasmus + programa. Tijekom boravka na sveučilištu, od 26. lipnja do 3. srpnja 2025. godine, predstavila je aktivnosti projekta HRID profesorima i studentima studija prehrambene tehnologije. Osim toga, imala je priliku upoznati se sa širokim spektrom specijaliziranih istraživačkih laboratorija te, s djelatnicima laboratorija, sudjelovati u provođenju suvremenih laboratorijskih analiza. Posjet je rezultirao potpisivanjem sporazuma o suradnji između Università degli Studi di Udine i Veleučilišta u Karlovcu, a dogovorene su i zajedničke istraživačke aktivnosti koje će unaprijediti znanstveno-istraživačke rezultate projekta HRID. Nastavno osoblje talijanskog sveučilišta je iskazalo velik interes za projekt te najavilo uzvratni posjet.
14.07.2025
Predstavljanje projekta HRID na radionici
Predstavljanje projekta HRID na radionici "Kava svagdašnja"
U prostorijama Studentskog centra Karlovac, 11. lipnja 2025. godine, u sklopu projekta KARLO-ljupci , održani su predavanje i radionica Kava svagdašnja . Posjetitelji su imali priliku kušati uzorke čiste pržene kave Robuste i Arabika iz Južne Amerike, Azije i Afrike koje su im osigurali pržionica Quahwa i Teneo coffee shop. Degustacijskom dijelu je prethodilo predstavljanje internog znanstveno-istraživačkog projekta HRanjivi Inovativni 3D-deserti (HRID), uz prezentaciju znanstvenih aktivnosti koje povezuju ova dva projekta. Prezentaciju je održala voditeljica projekta, nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav. Glavni cilj projekta vrijednoga 100.000,00 EUR je primjena održive tehnologije 3D ispisa uz najsuvremenije tehnologije konzerviranja u proizvodnji funkcionalnih 3D deserata na bazi odabranih biljnih sirovina obogaćenih djelatnim tvarima s produljenim rokom valjanosti. Izvor financiranja projekta je Programsko financiranje, Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), a predviđeno trajanje projekta je dvije godine. Osim što su posjetitelji upoznati s novim tehnologijama koje se primjenjuju kroz aktivnosti projekta HRID, naučili su kako koristiti kaveni talog, te važnost i zahtjevnost posla tehnologa, senzorskih analitičara kao i zaštite okoliša. O događaju su izvijestili Trend mediji https://trend.com.hr/2025/06/15/predavanje-i-radionica-kava-svagdasnja-na-veleucilistu-u-karlovcu-u-sklopu-projekta-karlo-ljupci-sudionici-ucili-o-razlicitim-vrstama-kave/ te Studentski centar Karlovac  https://www.facebook.com/photo/?fbid=1157719989686103&set=pcb.1157720149686087&locale=hr_HR .
14.07.2025
Sudjelovanje na 3. Europskoj GREEN konferenciji - EGC 2025 u Vodicama
Sudjelovanje na 3. Europskoj GREEN konferenciji - EGC 2025 u Vodicama
Na ovogodišnjoj, 3. Europskoj GREEN konferenciji – EGC 2025, članice HRID-ovog projektnog tima - dr. sc. Jasna Halambek i Ivana Kolić, mag. oec. - predstavile su sažetak s posterskom prezentacijom pod nazivom Effect of eucalyptol addition on the properties of chitosan-based edible films. Konferencija je održana u Vodicama, u periodu od 10. do 13. lipnja 2025., u organizaciji International Association of Environmental Scientists and Professionals – IAESP (Međunarodnog udruženja znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša) i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, uz podršku niza obrazovnih i znanstvenih institucija. Skup je bio izvrsna prilika za razmjenu ideja, stjecanje novih znanja i povezivanje s brojnim stručnjacima i znanstvenicima. Sudionici su dali doprinos ostvarenju UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDG), ciljeva EU Zelenog plana te ublažavanju posljedica klimatskih promjena.  Galeriju slika možete pogledati na poveznici:  https://tinyurl.com/55763xdu  
27.06.2025

Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.