Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.
Tijekom kolovoza 2025., voditeljica projekta HRID, nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav i član projektnog tima HRID doc. dr. sc. Predrag Putnik, boravili su u kineskim gradovima Pekingu i Taiyuanu gdje su predstavili studentima i znanstvenim djelatnicima Instituta u Pekingu i Instituta u Taiyuanu znanstveno-istraživački projekt HRID.
HRID-ovi istraživači su proveli četrnaest dana na China National Research Institute of Food and Fermentation Industries – CNRIFFI (Kineskom nacionalnom istraživačkom institutu za prehrambenu i fermentacijsku industriju), u laboratoriju za analizu proizvoda od voća i laboratoriju za analize fermentiranih proizvoda od žitarica te razmjenjivali iskustva i znanja s kineskim istraživačima i analitičarima.
Nakon Pekinga, članovi projektnog tima HRID posjetili su vinariju, octaru te podružnicu CNRIFFI-a na sjeveru Kine, u gradu Taiyuanu. Tom prilikom, prisutnim studentima, analitičarima i tehnolozima, Predrag Putnik je održao predavanje o novitetima u tehnologiji printanja hrane, dok je Sandra Zavadlav prezentirala Veleučilište u Karlovcu i održala predavanje o ciljevima i dosadašnjim rezultatima projekta HRID. Jedna od ključnih tema bilo je korištenje otpada iz vinarije pri stvaranju inovacija u domeni 3D printanih deserata.
Galeriju slika možete pogledati na poveznici: https://tinyurl.com/8zmwhzjk
Pristupačnost