Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.
Od 15. do 17. rujna 2025., u Bologni, održana je 5. međunarodna konferencija Engineering Future Food (EFF2025), jedno od vodećih svjetskih okupljanja posvećenih inženjerstvu hrane i prehrambenoj tehnologiji. Konferencija je okupila istraživače, stručnjake i predstavnike industrije koji su raspravljali o budućnosti proizvodnje hrane, inovacijama i održivim rješenjima. Organizator, Associazione Italiana di Ingegneria Chimica – AIDIC (Talijansko udruženje kemijskog inženjerstva), pripremio je bogat program kroz plenarne govore, stručne prezentacije i poster sesije.
Članice projektnog tima HRID – voditeljica projekta, nasl. doc. dr. sc. Sandra Zavadlav i izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević, dostojno su prezentirale projekt i njegov doprinos razvoju održivih rješenja u prehrambenoj industriji kroz dva znanstvena sažetka i poster prezentacijama pod nazivima Jostaberry (Ribes x nidigrolaria) and 3D printing: unlocking new opportunities for personalized, health-promoting desserts i Preserving fish freshness for 3D-printed desserts: the role of sweet basil extract in gilt-head bream storage.
EFF2025 je još jednom potvrdio važnost povezivanja akademske zajednice i industrije u zajedničkoj misiji razvoja održivih, sigurnih i tehnološki naprednih rješenja za budućnost prehrambenih sustava, a sudjelovanje članica projektnog tima HRID dodatno je istaknulo važnost hrvatskih istraživača u globalnoj znanstvenoj mreži.
Pristupačnost