Utjecaj primjene biljnih ekstrakata na svojstva i zrenje polutvrdog sira
Projekt SIROFONIJA usmjeren je na iskorištavanje nusproizvoda i unapređenje procesa dozrijevanja sira primjenom ekstrakta lista masline (ELM) i ekstrakta majčine dušice (EMD) te razvojem i aplikacijom optimiranih jestivih prevlaka na bazi proteina sirutke i gume arabike s ciljem optimizacije procesa dozrijevanja sira, poboljšanja mikrobiološke kvalitete sira tijekom zrenja u specijaliziranim komorama za dozrijevanje sira s mogućnošću kontrole predtlaka i modifikacije atmosfere. Istraživanje je podijeljeno u 6 radnih paketa čiji je glavni cilj utvrditi antioksidativna i antimikrobna svojstva ekstrakta lista masline (ELM) i ekstrakta majčine dušice (EMD) te njihov značaj za optimizaciju svojstava i mikrobiološke kvalitete polutvrdih sireva tijekom zrenja u specijaliziranim komorama za dozrijevanje sira. Rezultati istraživanja doprinijeti će unapređenju procesa proizvodnje inovativnih sireva s dodatnom bioaktivnom i funkcionalnom vrijednošću te biti polaznica za transfer tehnologije i znanja gospodarstvenicima u sirarskom sektoru. Uz to, predloženi projekt biti će temelj za daljnja ciljana istraživanja vezana uz problematiku zrenja sira i razvoja inovativnih mliječnih proizvoda te uspostavljanje suradnje s drugim znanstvenim institucijama. Predložena istraživanja u skladu su sa smjernicama Europske unije koje uključuju zaštitu zdravlja ljudi i okoliša kao jedan od glavnih ciljeva strategije za održivo klimatski neutralno i kružno gospodarstvo.
Nositelj projekta: Velečilište u Karlovcu
Partneri projekta: N/P
Vrijednost projekta: 67.560,00 EUR
Izvor financiranja: Programsko financiranje Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO)
Početak projekta: 1. 4. 2024.
Kraj projekta: 1. 4. 2026.
Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.