Opcije pristupačnosti Pristupačnost

 

Nositelj studija

Veleučilište u Karlovcu

Lokacija izvođenja

Trg J. J. Strossmayera 9, 47000 Karlovac  

Trajanje studija

3 godine (6 semestara)

Bodovi

180 ECTS

Usmjerenja

Prerada mlijeka
Pivarstvo

Cilj studijskog programa

Prijediplomski stručni studij prehrambena tehnologija ima cilj studentima prenijeti najnovija inženjerska znanja potrebna za proces proizvodnje i osiguranje kakvoće hrane. Specifični cilj studija je osposobiti stručnjake za rad u prehrambenom sektoru s naglaskom na stjecanju specifičnih stručnih znanja i vještina za proizvodnju piva odnosno prerade mlijeka.

Stručni naziv

prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)

Osoba za kontakt

     dr. sc. Ines Cindrić, prof. struč. stud., pročelnica Odjela prehrambene tehnologije

    ines.cindric@vuka.hr

     047/843-531


Studij se izvodi kao redoviti studij. U svakom semestru se održava 15 tjedana nastave.

Studenti biraju usmjerenje u 4. semestru studija.

 

   Nastavni plan redovitog studija

   Akademski kalendar

   Raspored


Usmjerenje: PIVARSTVO

  1. Primijeniti stečena znanja iz temeljnih prirodnih znanosti i inženjerski pristup u rješavanju problema iz područja prehrambene tehnologije.
  2. Integrirati praktična znanja prema rješavanju različitih stručnih i organizacijskih problema iz područja proizvodnje i prerade hrane.
  3. Provesti sustavnu kontrolu kvalitete i osigurati zdravstvenu ispravnost hrane na temelju legislative i internih normi.
  4. Organizirati proizvodnju prema poslovnom i proizvodnom planu u prehrambenoj industriji
  5. Primijeniti tehnike i alate za kontinuirano razvijanje analitičkih, interpersonalnih vještina te izložiti rezultate stručnog rada na hrvatskom i stranom jeziku.
  6. Definirati otpadne tokove prehrambene industrije i razumjeti načine njihovog recikliranja.
  7. Provesti fizikalno-kemijsku, mikrobiološku i senzorsku analizu pivarskih sirovina i piva te interpretirati dobivene rezultate.
  8. Primijeniti stečena teorijska i praktična znanja u proizvodnji piva i pivarskih sirovina
  9. Kombinirati različite sirovine u kreiranju novih stilova piva i voditi proizvodnju.
  10. Provesti higijenu i sanitaciju proizvodnog pogona prema postojećim standardima.

 

Usmjerenje: PRERADA MLIJEKA

  1. Primijeniti stečena znanja iz temeljnih prirodnih znanosti i inženjerski pristup u rješavanju problema iz područja prehrambene tehnologije.
  2. Integrirati praktična znanja prema rješavanju različitih stručnih i organizacijskih problema iz područja proizvodnje i prerade hrane.
  3. Provesti sustavnu kontrolu kvalitete i osigurati zdravstvenu ispravnost hrane na temelju legislative i internih normi.
  4. Organizirati proizvodnju prema poslovnom i proizvodnom planu u prehrambenoj industriji
  5. Primijeniti tehnike i alate za kontinuirano razvijanje analitičkih, interpersonalnih vještina te izložiti rezultate stručnog rada na hrvatskom i stranom jeziku.
  6. Definirati otpadne tokove prehrambene industrije i razumjeti načine njihovog recikliranja
  7. Prepoznati uzročnike promjena sastojaka mlijeka i mliječnih proizvoda te specifičnosti različitih  vrsta mlijeka.
  8. Provesti fizikalno-kemijsku, mikrobiološku i senzorsku analizu mlijeka i mliječnih proizvoda te ocijeniti dobivene rezultate.
  9. Primijeniti stečena teorijska i praktična znanja u preradi mlijeka i proizvodnji mliječnih proizvoda.
  10. Kreirati nove vrste mliječnih  proizvoda i biljnih alternativna te voditi proizvodnju.

Opširnije o studiju

Odjel prehrambene tehnologije Veleučilišta u Karlovcu već više od 20 godina održava nastavu u sklopu stručnog prijediplomskog studija Prehrambena tehnologija, prvenstveno orijentiranog na usvajanje i praktičnu primjenu znanja iz područja pivarstva i prerade mlijeka, ali i ostalih djelatnosti prehrambene industrije. Nastavni plan i program studija osmišljen je na način da stjecanjem kvalifikacije osigura učinkovito usvajanje temeljnih i inženjerskih znanja i vještina potrebnih za uspješno uključivanje na tržište rada unutar prehrambene industrije, samozapošljavanje u okviru vlastitih poduzetničkih projekata ili za nastavak obrazovanja na nekom od specijalističkih ili diplomskih studija. Budući da se radi o stručnom studiju, naglasak nastavnog plana i programa je na praktičnim vježbama, terenskoj nastavi te stručnoj praksi.

Stručni prijediplomski studij Prehrambena tehnologija od akademske godine 2024./2025. se izvodi prema usvojenim Izmjenama i dopunama prethodno odobrenog prijediplomskog studijskog programa Prehrambena tehnologija Veleučilišta u Karlovcu. Studijski program usklađen je s promjenama u vanjskom okruženju, uključujući potrebe tržišta rada i uvažavajući najnovije trendove i dostignuća na području struke.