Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Osnove prehrambenih tehnologija

Osnove prehrambenih tehnologija

Šifra: 266799
ECTS: 3.0
Nositelji: Elizabeta Zandona , pred.
Izvođači: Elizabeta Zandona , pred. - Terenske vježbe

Elizabeta Zandona , pred. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Terenske vježbe 7
Auditorne vježbe 8
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Integriranim pristupom proučavanju tehnologije hrane, omogućiti studentima razumijevanje ključnih faza u proizvodnji raznovrsnih prehrambenih proizvoda. Pružiti studentima temeljna znanja o osnovnim procesima i tehnikama u proizvodnji hrane. Upoznati studente sa zakonskim propisima u prehrambenoj industriji, te doprinijeti razvoju svijesti o regulativama i normama koje su ključne za sigurnost i kvalitetu proizvoda na tržištu. Pružiti sveobuhvatnu sliku prehrambene tehnologije i pripremiti studente za daljnju specijalizaciju u području prehrambene industrije.
Ishodi učenja:
  1. Definirati temeljne koncepte, procese i metode u prehrambenoj tehnologiji.
  2. Klasificirati sirovine u prehrambenoj industriji te opisati njihovu ulogu i značaj u proizvodnji hrane.
  3. Opisati tehnološke postupke proizvodnje hrane iz različitih sirovina.
  4. Prepoznati specifičnosti proizvodnje različitih kategorija prehrambenih proizvoda.
  5. Procijeniti održivost prehrambene tehnologije s aspekta zaštite okoliša, društvene odgovornosti i ekonomske učinkovitosti.
  6. Definirati parametre kvalitete i sigurnosti hrane te primijeniti relevantne standarde i zakonske propise tijekom različitih faza proizvodnje prehrambenih proizvoda.
Literatura:
  1. Fruit and vegetable processing, , Jongen, W., CRC Press, New York., 2002.
  2. Tehnologija konditorskih proizvoda - Kakao i čokolada, , L. Goldoni, Kugler, Zagreb, 2004.
  3. Tehnologija konditorskih proizvoda - Bombonski proizvodi, , L. Goldoni, Kugler, Zagreb, 2004.
  4. Tehnologije proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda, Knjiga je prvenstveno namijenjena pekarskim stručnjacima, tehnolozima, voditeljima pogona, pekarskim i slastičarskim majstorima, kao i studentima i učenicima koji žele usavršiti svoje stručno znanje.Sadrži obilje fotografija, slika, tablica, preglede te brojne recepture i odabrane pokuse, a prikazani su i važeći standardi u smislu sigurnosti proizvodnje i kvalitete proizvoda., C. Schunemann, G. Treu; F. Klarić (Prevoditelj), Biblioteka Kruh za život, TIM ZIP doo Zagreb, 2012.
  5. Handbook of Cereal Science and Technology, (odabrana poglavlja), K. Kulp, J. G. Ponte, Marcel Dekker Inc, 2010.
  6. Ulja i masti, (odabrana poglavlja), M. Rac, oslovno udruženje proizvođača biljnih ulja, Beograd, 1964.
  7. Tehnologija piva, (odabrana poglavlja), V. Marić, Zagreb, 2009.
  8. Biotehnologija i sirovine, , V. Marić, Stručna i poslovna knjiga d.o.o, Zagreb, 2009.
  9. Kemija i tehnologija mesa i ribe,, , Kovačević, D., Sveučilište J.J. Strossmayera, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek., 2001.
  10. Mlijeko i mliječni proizvodi, , Tratnik, Lj., Božanić, R., Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb, 2012.
  11. Introduction to Fats and Oils Technology, , O'Brien, Richard D.; Farr, Walter E.; Wan, Peter J., AOCS Press, 2000.
  12. Sustainable Food Processing, ISBN: 978-0-470-67223-5 600, B. K. Tiwari, T. Norton, N. M. Holden, Wiley-Blackwell, 2013.
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Prehrambena tehnologija
Termini konzultacija:
  • pred. Elizabeta Zandona:

    Utorak od 11:30 do 13:00h uz prethodnu najavu e-mailom i/ili drugim danima prema dogovoru.

    Lokacija: 311