Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Operacije i strojevi u prehrambenoj industriji 1

Operacije i strojevi u prehrambenoj industriji 1

Šifra: 38321
ECTS: 5.0
Nositelji: dr. sc. Sandra Zavadlav , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Sandra Zavadlav , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

dr. sc. Sandra Zavadlav , prof. struč. stud. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Terenske vježbe 5
Auditorne vježbe 25
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Uvod, mehaničke, toplinske i difuzijske operacije; mehanika fluida, strujanje i količina gibanja; statika i skladištenje fluida; zakon o očuvanju količine gibanja, zakon o očuvanju energije, Bernulijeva jednadžba gibanja; vrste strujanja,Reynolds-ova značajka; uređaji za transport tekućina,pumpe; uređaji za transport plinova,kompresori,puhala,ventilatori,vakum pumpe; miješanje tekućina i mješala; Mješanje u sustavima: kruto/tekuće; plin/tekućina;kruto/kruto, mješalice; usitnjavanje i uređaji; suho klasiranje-sijanje i uređaji; unutarnji transport i transportna sredstva; filtracija, uređaji za filtraciju; sedimentacija i uređaji; flotacija i uređaji; otprašivanje i uređaji; proračuni na temelju podataka laboratorijskih i pogonskih vježbi.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , S. Rozgaj: Tehnološke operacije, Zajednica KT i RGNO, Zgb, 1988.
    M. Hrastew: Mehaničke operacije, Tehn. fakultet , Zagreb, 1990.
    Albert Ibarz: Unit operations in Food enginnering, CRC Press - London, 2004.
    Goldoni, L.: Operacije i strojevi prehr. industrije 1, Veleučilište u Karlovcu, 2001., , , .
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Osnove strojarstva
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Prehrambena tehnologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Prehrambena tehnologija
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Sandra Zavadlav:

    PONEDJELJAK 14:30-16:30 ILI PREMA DOGOVORU: e-mail: sandra.zavadlav@vuka.hr

    Lokacija: 115