Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Pakiranje hrane

Pakiranje hrane

Šifra: 38335
ECTS: 5.0
Nositelji: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

Elizabeta Zandona , pred. - Laboratorijske vježbe

dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Laboratorijske vježbe 5
Terenske vježbe 10
Auditorne vježbe 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Općenito o ambalaži i pakiranju hrane (uloga, sistematizacija, funkcija i oblici ambalaže); ambalažni materijali (vrste i svojstva); značenje i principi pakiranja; metode pakiranja; strojevi za pakiranje; sustavi pakiranja i testiranje; rukovanje i transport upakirane hrane; vrste i svojstva ambalažnog materijala; interakcija hrane i ambalaže (migracija, permeacija, promjene tijekom skladištenja); zakonska regulativa; ambalaža i okoliš zbrinjavanje otpada; analiza ambalažnog materijala; globalna i specifična migracija; permeacija plinova.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Vujković, I. i sur. : Ambalaža za pakiranje namirnica, Tectus, Zagreb, 1. izdanje, 2007.
    Galić i sur.: Analiza ambalažnog materijala, Hinus, Zagreb, 2000., , , .
  2. , Gordon L. Robertson: Food Packaging: Principles and Practice, CRC Press, 3. izdanje, 2012., , , .
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311
  • pred. Elizabeta Zandona:

    Utorak od 11:30 do 13:00h uz prethodnu najavu e-mailom i/ili drugim danima prema dogovoru.

    Lokacija: 311