Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Tehnologija zaštite okoliša

Tehnologija zaštite okoliša

Šifra: 38331
ECTS: 4.0
Nositelji: dr. sc. Sandra Zavadlav , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Sandra Zavadlav , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

dr. sc. Sandra Zavadlav , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Terenske vježbe 5
Laboratorijske vježbe 25
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Čimbenici koji značajno mijenjaju okoliš; prirast stanovništva i razvoj industrije; onečišćenja zraka, vode i tla kemikalijama, otpadom, toplinom, radioaktivnošću itd.; atmosfera, sastav i svojstva; meteorološki uvjeti; standardi kvalitete zraka; Izvori onečišćenja; načini zaštite: taloženje, separacija i filtracija; zakonski propisi; otpadne vode, fizičko kemijske, mikrobiološke i biološke značajke; pročišćavanje, taloženje, egalizacija, neutralizacija, aerobna i anaerobna obrada; onečišćenje tla i sanacija; otpad; iskorištavanje otpada iz prehrambene industrije; zakoni iz područja zaštite okoliša i zaštite prirode.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , M.Glancer Šoljan: Biološka obradba otpadnih voda, PBF, Zagreb, 2001.
    Tušar, B.: Ispuštanje i pročišćavanje otpadnih voda, Croatia knjiga, Zagreb, 2004.
    Mayre D.: Kvaliteta i zaštita podzemnih voda, Hrvatsko društvo za zašt.voda i mora, 1993.
    N. Popović: Vježbe tehnologija zaštite okoliša, Veleučilište u Karlovcu, 2004., , , .
  2. , Glancer Šoljan,M.,Landeka Dragičević, T., Šoljan, V., Ban, S.: Biotehnologija u zaštiti okoliša, Interna skripta, Kugler Zagreb, 2002., , , .
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Sandra Zavadlav:

    PONEDJELJAK 14:30-16:30 ILI PREMA DOGOVORU: e-mail: sandra.zavadlav@vuka.hr

    Lokacija: 115