Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Biokemija

Biokemija

Šifra: 38324
ECTS: 5.0
Nositelji: dr. sc. Ines Cindrić , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Ines Cindrić , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Laboratorijske vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Uvod u biokemiju, konformacija i dinamika prikazivanja međusobnih uvjetovnosti trodimenzionalne građe i biološke aktivnosti na primjeru proteina; Enzimi i način na koji prepoznaju supstrate i ubrzavaju kemijske reakcije; Stanična membrana u biološkom sustavu. Pohrana, prijenos i iskazivanje genetičke informacije; stvaranje i pohrana metabolične tvari i energije, najvažniji metabolični katabolični putovi (razgradnja ugljikohidrata, proteina i lipida ); fermentacija mlijeka, fermentacija mesa, fermentacija u pivarstvu, integracija metabolizma; interakcija informacije, konformacije i metabolizma u fiziološkim procesima.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Stryer,L.: Biokemija, Školska knjiga, Zagreb, 1991.
    Karlson,P.: Biokemija za studente kemije i medicine, Školska knjiga, Zagreb, 1993.
    Vježbe iz biokemije /interna skripta, , , .
  2. , J.M. Berg, J.L. Tymoczko, L. Stryer: Biochemistry, W.H. Freeman and Co., New York, fifth edition, 2002.
    M. Osgood, K. Ocorr: The Absolute, Ultimate Guide to Lehninger Principles of Biochemistry, Worth Publisher, New York, third edition, 2000., , , .
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Organska kemija
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Ines Cindrić:

    utorak, od 12:00 do 14:00  uz obaveznu prethodnu najavu mailom

    Lokacija: 113