Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Kemija i fizika mlijeka

Kemija i fizika mlijeka

Šifra: 38345
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Laboratorijske vježbe 45
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Naučiti studenta općim pojmovima o mlijeku, nastajanju u mliječnoj žlijezdi, čuvanju, kemijskom sastavu, fizikalnim i reološkim svojstvima. Također, cilj je naučiti i razloge promjene sastojaka, vrste mlijeka, prehrambenu i zdravstvenu vrijednost mlijeka, te zakonsku regulativu.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, , Božanić, R., Jeličić, I., Bilušić, T., Plejada, 2010.
  2. Vrste mlijeka, , Božanić, R., Lisak Jakopović, K., Barukčić, I., Hrvatska mljekarska udruga, 2018.
  3. Mlijeko: od farme do mljekare, , Havranek, J., Rupčić, V., Hrvatska mljekarska udruga, 2003.
  4. Advanced Dairy Chemistry, , McSweeney, P.L.H., O'Mahony, J.A., Springer, 2016.
  5. Handbook of Dairy Foods Analysis, , Nollet, L.M.N., Toldra, F., CRC Press, 2010.
  6. Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, , Sabadoš, D., Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996.
  7. Mlijeko i mliječni proizvodi, , Tratnik, Lj., Božanić, R., Hrvatska mljekarska udruga, 2012.
  8. Sirarstvo u teoriji i praksi, , Barukčić, I., Božanić, R., Kalit, S., Lisak Jakopović, K., Magdić, V., Matijević, B., Perko, B., Rogelj, I., Stručić, D., Veleučilište u Karlovcu, 2015.
  9. Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka, Mljekarstvo, , Matijević, B., Blažić, M., Hrvatska mljekarska udruga, 2008.
  10. Analytical Methods for Food and Dairy Powders, , Schuck, P., Jeantet, R., Dolivet, A., John Wiley & Sons, 2012.
  11. Sirarski priručnik, , Kirin, S., Hrvatska mljekarska udruga, 2016.
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Bojan Matijević:

    Utorak, od 9:00 do 10:30 sati

    Lokacija: 1. kat, soba 115
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311