Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Kemija i fizika mlijeka

Kemija i fizika mlijeka

Šifra: 38345
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Laboratorijske vježbe 45
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Naučiti studenta općim pojmovima o mlijeku, nastajanju u mliječnoj žlijezdi, čuvanju, kemijskom sastavu, fizikalnim i reološkim svojstvima. Također, cilj je naučiti i razloge promjene sastojaka, vrste mlijeka, prehrambenu i zdravstvenu vrijednost mlijeka, te zakonsku regulativu.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, Božanić, R., Jeličić, I., Bilušić, T., Plejada, 2010.
  2. Vrste mlijeka, Božanić, R., Lisak Jakopović, K., Barukčić, I., Hrvatska mljekarska udruga, 2018.
  3. Mlijeko: od farme do mljekare, Havranek, J., Rupčić, V., Hrvatska mljekarska udruga, 2003.
  4. Advanced Dairy Chemistry, McSweeney, P.L.H., O'Mahony, J.A., Springer, 2016.
  5. Handbook of Dairy Foods Analysis, Nollet, L.M.N., Toldra, F., CRC Press, 2010.
  6. Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, Sabadoš, D., Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996.
  7. Mlijeko i mliječni proizvodi, Tratnik, Lj., Božanić, R., Hrvatska mljekarska udruga, 2012.
  8. Sirarstvo u teoriji i praksi, Barukčić, I., Božanić, R., Kalit, S., Lisak Jakopović, K., Magdić, V., Matijević, B., Perko, B., Rogelj, I., Stručić, D., Veleučilište u Karlovcu, 2015.
  9. Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka, Mljekarstvo, Matijević, B., Blažić, M., Hrvatska mljekarska udruga, 2008.
  10. Analytical Methods for Food and Dairy Powders, Schuck, P., Jeantet, R., Dolivet, A., John Wiley & Sons, 2012.
  11. Sirarski priručnik, Kirin, S., Hrvatska mljekarska udruga, 2016.
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Bojan Matijević:

    Utorak, od 9:00 do 10:30 sati

    Lokacija: 1. kat, soba 115
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311