Kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda
| Šifra: |
38332 |
| ECTS: | 4.0 |
| Nositelji: |
dr. sc.
Marijana Blažić
, prof. struč. stud. |
| Izvođači: |
dr. sc.
Marijana Blažić
, prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe Damir Županić - Laboratorijske vježbe |
| Prijava ispita: | Studomat |
| Opterećenje: | |||||||
|
|||||||
| Opis predmeta: | |||||||
Kemijski sastav hrane je od neprocjenjive važnosti s raznih gledišta, uključujući prehranu i zdravlje, toksikologiju i sigurnost, stabilnost na mikroorganizme, kemijske i fizikalne promjene. Analize tih sastojaka osiguravaju potrošaču informaciju o prehrambenoj vrijednosti hrane, osiguravaju kvalitetu tijekom proizvodnje i čuvanja, nužne su i zbog zakonske regulative. Tematske jedinice će uključiti zakonsku regulativu o hrani, uzorkovanje i pripremu uzoraka, pregled metoda određivanja osnovnih sastojaka, analitički postupak određivanja osnovnih sastojaka (voda/suha tvar, pepeo, mineralne tvari, bjelančevine, šećeri, masti, vitamini) te pisanje analitičkog izvješća. Upoznavanje sa zakonskom regulativom ( Zakoni, pravilnici, standardi, HR norme, međunarodni standardi ISO). |
|||||||
| Ishodi učenja: | |||||||
|
|
|||||||
| Literatura: | |||||||
|
|||||||
| Preduvjeti za: | |||||||
Polaganje predmeta : |
|||||||
| 4. semestar |
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo |
Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu
Lokacija: 311