Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda

Kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda

Šifra: 38332
ECTS: 4.0
Nositelji: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Damir Županić - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Laboratorijske vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Kemijski sastav hrane je od neprocjenjive važnosti s raznih gledišta, uključujući prehranu i zdravlje, toksikologiju i sigurnost, stabilnost na mikroorganizme, kemijske i fizikalne promjene. Analize tih sastojaka osiguravaju potrošaču informaciju o prehrambenoj vrijednosti hrane, osiguravaju kvalitetu tijekom proizvodnje i čuvanja, nužne su i zbog zakonske regulative. Tematske jedinice će uključiti zakonsku regulativu o hrani, uzorkovanje i pripremu uzoraka, pregled metoda određivanja osnovnih sastojaka, analitički postupak određivanja osnovnih sastojaka (voda/suha tvar, pepeo, mineralne tvari, bjelančevine, šećeri, masti, vitamini) te pisanje analitičkog izvješća. Upoznavanje sa zakonskom regulativom ( Zakoni, pravilnici, standardi, HR norme, međunarodni standardi ISO).
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Filajdić, M. i sur. :Kontrola kvalitete u prehrambenoj
    industriji, PBF, Zagreb, II. izdanje, 1993.
    James,C.S.: Analytical Chemistry of Foods, BlackieAcademic Professional, 2003.
    Pravilnici o metodama kemijskih analiza različitih preh. proizvoda
    Narodne novine, Zagreb, , , .
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Biokemija
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311