Sirovine pivarske industrije
Šifra: |
38350 |
ECTS: | 5.0 |
Nositelji: |
dr. sc.
Goran Šarić
, v. pred. |
Izvođači: |
dr. sc.
Goran Šarić
, v. pred. - Terenske vježbe dr. sc. Goran Šarić , v. pred. - Laboratorijske vježbe |
Prijava ispita: | Studomat |
Opterećenje: | |||||||||
|
|||||||||
Opis predmeta: | |||||||||
Voda:opće karakteristike, važnost vode kao sirovine u proizvodnji slada i piva, tvrdoća vode za različite tipova piva (plsenski, bečki, minhenski, dortmundski), odnosno svjetlo u tamno pivo. Priprema vode za proizvodnju piva, uzimanje uzoraka vode za analizu i organoleptička ispitivanja. Ječam cilj uzgoja, botanička sistematika, botanička, morfološka i anatomska obilježja. Svjetske površine pod ječmom i značaj ječma u međunarodnoj trgovini, osnove uzgoja ječma, fiziološke i fizikalne osobine zrna ječma, kvarenje, kemijske i biokemijske osobine ječma. Neoslađene sirovine: kukuruz, kukuruzna krupica, pšenica, riža, šećeri,šećerni sirup, ječmeni sladni ekstrakt. Hmelj:uzgoj i važnost hmelja u proizvodnji piva, kemijska analiza. Pomoćna sredstva za pranje/čišćenje, HACCP, kontrola kvalitete i higijensko-zdravstvene ispravnosti sirovina, |
|||||||||
Ishodi učenja: | |||||||||
|
|||||||||
Literatura: | |||||||||
|
4. semestar |
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo |
Utorkom od 10:00 do 12:00 uz obaveznu prethodnu najavu mailom.
Lokacija: 024