Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Sirovine pivarske industrije

Sirovine pivarske industrije

Šifra: 38350
ECTS: 5.0
Nositelji: dr. sc. Goran Šarić , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Goran Šarić , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

dr. sc. Goran Šarić , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Terenske vježbe 10
Laboratorijske vježbe 20
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija je upoznati studente sa sirovinama koje se koriste u pivarskoj industriji, njihove značajke, način dobivanja, uzgoja, prerade i proizvodnje.
Ishodi učenja:
  1. Objasniti važnost kvalitete vode u proizvodnji piva
  2. Definirati fizikalne, kemijske i biokemijske karakteristike ječma
  3. Kategorizirati i usporediti neoslađene sirovine
  4. Opisati ulogu, važnost i sorte hmelja te njegove fizikalno-kemijske značajke
  5. Grupirati i vrednovati pomoćna sredstva u pivarstvu
  6. Imenovati sorte pivskih kvasaca, opisati njihove karakteristike i primjenu
  7. Procijeniti, usporediti i izabrati potrebne sirovine za proizvodnju određenog stila piva
Literatura:
  1. Technology Brewing and Malting, 6. izd., , Kunze, W., VLB Berlin, Njemačka, 2019.
  2. Malts and Malting, , Briggs, D. E., Blackie Academic & Professional, Velika Britanija, 1998.
  3. Malt: A practical guide from field to brewhouse, , Mallett, J., Brewers Publications, SAD, 2014.
  4. Water: A Comprehensive Guide for Brewers, , Palmer, J.J., Brewers Publications, SAD, 2013.
  5. For The Love of Hops: The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops, , Hieronymus, S., Brewers Publications, SAD, 2012.
  6. Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation, , White, C.., Brewers Publications, SAD, 2010.
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Goran Šarić:

    Utorkom od 10:00 do 12:00 uz obaveznu prethodnu najavu mailom.

    Lokacija: 024