Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Senzorska procjena prehrambenih proizvoda

Senzorska procjena prehrambenih proizvoda

Šifra: 38340
ECTS: 4.0
Nositelji: Elizabeta Zandona , pred.
Izvođači: dr. sc. Goran Šarić , v. pred. - Terenske vježbe

dr. sc. Goran Šarić , v. pred. - Predavanja

Elizabeta Zandona , pred. - Laboratorijske vježbe

dr. sc. Goran Šarić , v. pred. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Terenske vježbe 5
Laboratorijske vježbe 10
Auditorne vježbe 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Senzorska svojstva poput vanjskog izgleda, boje, okusa, mirisa i teksture ključni su u određivanju prihvatljivosti hrane. Najbolji način mjerenja tih svojstava su senzorski analitičari. Koristeći takav jedan "panel" može se mjeriti sveopća prihvatljivost ili kvaliteta proizvoda, odrediti da li su neki proizvodi slični ili različiti te izmjeriti intenzitet određene značajke. Razumijevanje fizičkih osnova percepcije senzorskih značajki hrane dovodi do rezultata koji su isti kao i rezultati dobiveni instrumentalnim mjerenjima, a brži su i jeftiniji.
Ishodi učenja:
  1. Opisati senzorska svojstva prehrambenih proizvoda i osnovna osjetila kojima se ona procjenjuju.
  2. Primijeniti stručnu terminologiju kod ocjenjivanja senzorskih svojstava prehrambenih proizvoda.
  3. Odabrati i pripremiti ocjenjivački panel i prostor za senzorsku analizu prehrambenih proizvoda.
  4. Nabrojiti i opisati testove i metode za senzorsko ocjenjivanje prehrambenih proizvoda.
  5. Primijeniti testove i metode senzorske procjene na zadanim prehrambenim proizvodima.
  6. Interpretirati i diskutirati rezultate senzorske analize prehrambenih proizvoda.
Literatura:
  1. Osnove senzorske procjene hrane, , Mandić, M.L., Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 2005.
  2. Sensory analysis for food and beverage quality control: A Practical Guide, ISBN: 978-1-84569-476-0, Kilcast, D., Woodhead Publishing Limited, Oxford: Cambridge, 2010.
  3. Sensory and Consumer Research in Food Product Design and Development, , Moskowitz H.R., Beckley J.H., Resurreccion A.V.A., Blackwell Publishing and the Institute of Food Technologist, Iowa, 2006.
  4. Sensory Evaluation Techniques, , Meilgaard M., Civille G.V., Carr B.T., CRC Press, New York., 2000.
5. semestar
Izborni kolegij I - Redovni smjer - Pivarstvo
Izborni kolegij I - Redovni smjer - Pivarstvo
Izborni kolegij II - Redovni smjer - Pivarstvo
Izborni kolegij I - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Izborni kolegij II - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Izborni kolegij II - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • pred. Elizabeta Zandona:

    Utorak od 11:30 do 13:00h uz prethodnu najavu e-mailom i/ili drugim danima prema dogovoru.

    Lokacija: 311
  • v. pred. dr. sc. Goran Šarić:

    Utorkom od 10:00 do 12:00 uz obaveznu prethodnu najavu mailom.

    Lokacija: 024