Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Tehnologija čišćenja i dezinfekcije

Tehnologija čišćenja i dezinfekcije

Šifra: 38330
ECTS: 4.0
Nositelji: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud.
Izvođači: Damir Županić - Terenske vježbe

dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Terenske vježbe 10
Laboratorijske vježbe 20
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Tehnologija čišćenja i dezinfekcije obuhvaća podrućja mljekarske, pivarske i mesne idustrije: aspekti čišćenja i sanitacije strojeva i opreme, okoliša, poslovne, moralne i zakonske obveze. Potencijalni izvori mikrobnog onečišćenja proizvoda (sirovine, voda, zrak, tehnološka oprema, proizvodne površine, djelatnici ).
Tipčni organski i anorganski onečišćavači u proizvodnji piva, preradi mesa i mlijeka (proteni , masti, kvasci, ugljikohidrati, hmeljne smole, mineralni ostaci, mliječni kamenac i dr.)Osnovni čimbenici čišćenja, mehanizmi uklanjanja nečistoća, sredstva za čišćenje.Dezinfekcija,CIP sustavi, HACCP sustav, kontrola čišćenja/pranja i dezifekcije (kemijska i mikrobiološka kontrola).
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Asaj, A.: Zdravstvena dezinfekcija u nastambama i okolišu, Medicinska naklada, Zagreb, 1999.
    Asaj, A.: Deratizacija u praksi, Medicinska naklada, Zagreb, 1999., , , .
  2. , Cuthrie,R.K.: Food sanitation, Av. New York, 1998.
    Hobbs.B.G.: Poisoning and food hygiene, Edward Arnold, 2007., , , .
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311
  • prof. struč. stud. dr. sc. Bojan Matijević:

    Utorak, od 9:00 do 10:30 sati

    Lokacija: 1. kat, soba 115