Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Mikrobiologija piva

Mikrobiologija piva

Šifra: 38354
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud.
Izvođači: Elizabeta Zandona , pred. - Terenske vježbe

Elizabeta Zandona , pred. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Terenske vježbe 5
Laboratorijske vježbe 40
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Sistematika, biokemija i fiziologija kvasaca. Mikroflora ječma i slada. Gram (poz. ) i gram ( neg. ) bakterije, bakterije uzročnici kvarenja piva. Divlji kvasci u proizvodnji piva. Metode za brzo određivanje uzročnika kvarenja i metode za identifikaciju uzročnika kvarenja piva. Pranje, čišćenje i dezinfekcija u pivovarama. Praktični pristup preventivnoj mikrobiološkoj kontroli (HACCP Hazard Analysis Critical Control Point).
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Marić,V.:Tehnologija piva, Veleučilište u Karlovcu, 2009.
    Dennis E. Briggs: Brewing science and practice Woodhead publishing limited, Cambridge England, 2004.
    Werner Back: Colour Atlas and Handbook of Beverage Biology, Fachverlag Hans Carl, Germany, 2005.
    Senadin Duraković: Mikrobiologija namirnica, knjiga prva, Kugler, Zagreb, 2001., , , .
  2. , Svijet piva, Skipper d.o.o., Zagreb, , , .
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Opća mikrobiologija
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Bojan Matijević:

    Utorak, od 9:00 do 10:30 sati

    Lokacija: 1. kat, soba 115
  • pred. Elizabeta Zandona:

    Utorak od 11:30 do 13:00h uz prethodnu najavu e-mailom i/ili drugim danima prema dogovoru.

    Lokacija: 311