Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Postrojenja i tehnološki procesi prerade mlijeka 1

Postrojenja i tehnološki procesi prerade mlijeka 1

Šifra: 132022
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe

dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Terenske vježbe 5
Auditorne vježbe 15
Laboratorijske vježbe 25
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Programom kolegija student usvaja znanja o komponentama postrojenja za prijem i preradu mlijeka te kontrolu tehnološkog procesa na proizvodnim linijama. Apsolviranje programa studentu omogućava razumijevanje rada postrojenja u mljekari, potrebnih energenata i CIP sustava.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Processing Technologies for Milk and Milk Products: Methods, Applications, and Energy Usage, Agrawal,A.K., Goyal, M.R., Apple Academic Press Inc., 2017.
  2. Sirarstvo u teoriji i praksi, Barukčić, I., Božanić, R., Kalit, S., Lisak Jakopović, K., Magdić, V., Matijević, B., Perko, B., Rogelj, I., Stručić, D., Veleučilište u Karlovcu, 2015.
  3. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, Božanić, R., Jeličić, I., Bilušić, T., Plejada, 2010.
  4. Novel Dairy Processing Technologies: Techniques, Management, and Energy Conservation, Goyal, M.R., Kumar, A., Gupta, A.K., Apple Academic Press Inc., 2018.
  5. Food and Bio Process Enginineering: Dairy Technology, Kessler, H.G., Verlag A. Kessler, 2002.
  6. Sirarski priručnik, Kirin, S., Hrvatska mljekarska udruga, 2016.
  7. Food Plant Design, Lopez-Gomez, A., Barbosa-Canovas, G.V., CRS Press, 2005.
  8. Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva, Lovrić, T., Hinus, 2003.
  9. Food Process Design, Maroulis, Z.B., Saravacos, G.D., Marcel Dekker Inc., 2003.
  10. Mlijeko i mliječni proizvodi, Tratnik, Lj., Božanić, R., Hrvatska mljekarska udruga, 2012.
  11. Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stjenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka, Mljekarstvo, Matijević, B., Čulig, J., Hrvatska mljekarska udruga, 2006.
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Operacije i strojevi u prehrambenoj industriji 2
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Bojan Matijević:

    Utorak, od 9:00 do 10:30 sati

    Lokacija: 1. kat, soba 115
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311