Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Postrojenja i tehnološki procesi prerade mlijeka 1

Postrojenja i tehnološki procesi prerade mlijeka 1

Šifra: 132022
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe

dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Terenske vježbe 5
Auditorne vježbe 15
Laboratorijske vježbe 25
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Programom kolegija student usvaja znanja o komponentama postrojenja za prijem i preradu mlijeka te kontrolu tehnološkog procesa na proizvodnim linijama. Apsolviranje programa studentu omogućava razumijevanje rada postrojenja u mljekari, potrebnih energenata i CIP sustava.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Processing Technologies for Milk and Milk Products: Methods, Applications, and Energy Usage, , Agrawal,A.K., Goyal, M.R., Apple Academic Press Inc., 2017.
  2. Sirarstvo u teoriji i praksi, , Barukčić, I., Božanić, R., Kalit, S., Lisak Jakopović, K., Magdić, V., Matijević, B., Perko, B., Rogelj, I., Stručić, D., Veleučilište u Karlovcu, 2015.
  3. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, , Božanić, R., Jeličić, I., Bilušić, T., Plejada, 2010.
  4. Novel Dairy Processing Technologies: Techniques, Management, and Energy Conservation, , Goyal, M.R., Kumar, A., Gupta, A.K., Apple Academic Press Inc., 2018.
  5. Food and Bio Process Enginineering: Dairy Technology, , Kessler, H.G., Verlag A. Kessler, 2002.
  6. Sirarski priručnik, , Kirin, S., Hrvatska mljekarska udruga, 2016.
  7. Food Plant Design, , Lopez-Gomez, A., Barbosa-Canovas, G.V., CRS Press, 2005.
  8. Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva, , Lovrić, T., Hinus, 2003.
  9. Food Process Design, , Maroulis, Z.B., Saravacos, G.D., Marcel Dekker Inc., 2003.
  10. Mlijeko i mliječni proizvodi, , Tratnik, Lj., Božanić, R., Hrvatska mljekarska udruga, 2012.
  11. Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stjenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka, Mljekarstvo, , Matijević, B., Čulig, J., Hrvatska mljekarska udruga, 2006.
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Operacije i strojevi u prehrambenoj industriji 2
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Bojan Matijević:

    Utorak, od 9:00 do 10:30 sati

    Lokacija: 1. kat, soba 115
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311