Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Postrojenja i tehnološki procesi prerade mlijeka 2

Postrojenja i tehnološki procesi prerade mlijeka 2

Šifra: 132026
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Terenske vježbe

dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe

dr. sc. Marijana Blažić , prof. struč. stud. - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 45
Terenske vježbe 5
Auditorne vježbe 15
Laboratorijske vježbe 25
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Programom kolegija student usvaja znanja o tehnološkim procesima proizvodnje tekućih mliječnih proizvoda, fermentiranih mlijeka, sireva, maslaca, ugušćenog mlijeka, mlijeka u prahu i sladoleda. Apsolviranje programa studentu omogućava razumijevanje tehnološkog procesa, specifičnosti proizvodnje, te moguće greške i kako ih otkloniti.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Mlijeko i mliječni proizvodi, Tratnik, Lj., Božanić, R., Hrvatska mljekarska udruga, 2012.
  2. Barukčić, I., Božanić, R., Kalit, S., Lisak Jakopović, K., Magdić, V., Matijević, B., Perko, B., Rogelj, I., Stručić, D., Sirarstvo u teoriji i praksi, Veleučilište u Karlovcu, 2015.
  3. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, Božanić, R., Jeličić, I., Bilušić, T., Plejada, 2010.
  4. Advances in Dairy Products, Conto, F., Del Nobile, M.A., Faccia, M., Zambrini, A.V., Conte, A., Wiley blackwell, 2017.
  5. Novel Dairy Processing Technologies: Techniques, Management, and Energy Conservation, Goyal, M.R., Kumar, A., Gupta, A.K., Apple Academic Press Inc., 2018.
  6. Sirarski priručnik, Kirin, S., Hrvatska mljekarska udruga, 2016.
  7. Food and Bio Process Enginineering: Dairy Technology, Kessler, H.G., Verlag A. Kessler, 2002.
  8. Uzroci nastajanja mliječnog taloga na stjenkama izmjenjivača topline pri toplinskoj obradi mlijeka, Matijević, B., Čulig, J., Hrvatska mljekarska udruga, 2006.
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Biokemija
Položen : Postrojenja i tehnološki procesi prerade mlijeka 1
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Marijana Blažić:

    Petkom od 10:00-12:00 uz prethodnu najavu

    Lokacija: 311