Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Mikrobiologija mlijeka

Mikrobiologija mlijeka

Šifra: 38348
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud.
Izvođači: dr. sc. Bojan Matijević , prof. struč. stud. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Laboratorijske vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj kolegija je upoznati studente s mikroorganizmima koji se koriste u proizvodnji fermentiranih mlijeka i sireva. Također, student će se upoznati i s uzročnicima kvarenja i potencijalnim patogenim mikroorganizmima. Steći će stručna specifična znanja potrebna za rad u mikrobiološkom laboratoriju mljekare, te znanje interpretacije rezultata prema mikrobiološkim kriterijima za mlijeko i mliječne proizvode.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. Analiza mlijeka i mliječnih proizvoda, , Božanić, R., Jeličić, I., Bilušić, T., Plejada, 2010.
  2. Dairy Microbiology: A Practical Approach, , Papademas, P., CRC Press, 2015.
  3. Microbiology in Dairy Processing: Challenges and Opportunities, , Poltronieri, P., John Wiley & Sons Ltd and the Institute of Food Technologists, 2017.
  4. Dairy Microbiology Handbook: The Microbiology of Milk and Milk Products, , Robinson, K.R., John Wiley & Sons, 2002.
  5. Fermentirana mlijeka, , Samaržija, D., Hrvatska mljekarska udruga, 2015.
  6. Mlijeko i mliječni proizvodi, , Tratnik, Lj., Božanić, R., Hrvatska mljekarska udruga, 2012.
  7. Sirarstvo u teoriji i praksi, , Barukčić, I., Božanić, R., Kalit, S., Lisak Jakopović, K., Magdić, V., Matijević, B., Perko, B., Rogelj, I., Stručić, D., Veleučilište u Karlovcu, 2015.
  8. Dairy Microbiology and Biochemistry: Recent Development, , Özer, B.H., Akdemir-Evrendilek, G., CRC Press, 2015.
  9. Development and Manufacture of Yogurt and Other Functional Dairy Products, , Yildiz, F., CRC Press, 2009.
  10. Sirarski priručnik, , Kirin, S., Hrvatska mljekarska udruga, 2016.
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Kemija i fizika mlijeka
Položen : Opća mikrobiologija
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Obavezni predmet - Redovni smjer - Prerada mlijeka
Termini konzultacija:
  • prof. struč. stud. dr. sc. Bojan Matijević:

    Utorak, od 9:00 do 10:30 sati

    Lokacija: 1. kat, soba 115