Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Tehnologija proizvodnje piva 2

Tehnologija proizvodnje piva 2

Šifra: 38353
ECTS: 6.0
Nositelji: dr. sc. Goran Šarić , v. pred.
Izvođači: Mladen Hendija - Terenske vježbe

dr. sc. Goran Šarić , v. pred. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Laboratorijske vježbe 20
Terenske vježbe 25
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Tehnološke faze procesa, oprema, tehnološki uređaji i vođenje glavnog i naknadnog vrenja (doviranja) piva po klasičnom (u dvije posude ) i suvremenom procesu (u jednoj posudi; CKF ). Pokazatelji kvalitete piva u ležnom tanku. Shema i opis postupka dorade( filtracija, koloidne i biološke stablizacije ), punjenje piva u boce, punjenje piva u limenke, punjenje piva u bačve. Gubici u proizvodnji piva i postupci njihovog smanjivanja. Postupci proizvodnje piva gornjeg vrenja. Proizvodnja niskoalkoholnih piva. Proizvodnja nisko ugljikohidratnih piva.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Marić,V.: Tehnologija piva, Veleučilište u Karlovcu, 2009.
    Marić,V.: Tehnologija slada i piva, PBF, Zagreb, 1987.
    Srečec,S.: Hmeljarstvo, VGU Križevci, 2004.
    Marić,V.; Nadvornik, Z.: Pivo tekuća hrana, ZSB, Zgb, 1995., , , .
  2. , Marić,V.: Biotehnologija i sirovine, SIP, Zgb, 2000.
    Štefanić,K. i sur.: Otpadne vode proiz. piva,slada i bezalk. pića, te mogućnosti njihove obrade, Posl. zaj. ind. piva i slada, Beograd, 1983.
    Štefanić,K. Marić,V.: Pivarski priručnik, IBID, Zagreb, 1987., , , .
Preduvjeti za:
Polaganje predmeta :
Položen : Proizvodnja slada
Položen : Sirovine pivarske industrije
Položen : Tehnologija proizvodnje piva 1
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Obavezni predmet - Redovni smjer - Pivarstvo
Termini konzultacija:
  • v. pred. dr. sc. Goran Šarić:

    Utorkom od 10:00 do 12:00 uz obaveznu prethodnu najavu mailom.

    Lokacija: 024